Biblioteka i arhiva pripadaju Informaciono-dokumentacionom centru Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Odjeljenje arhive utemeljeno je odmah po osnivanju Umjetničke galerije, 1971. godine, i posjeduje opsežnu dokumentaciju savremene umjetnosti naših prostora. Značajan dio ove građe predstavlja dokumentacija Umjetničke galerije, Galerije likovne umjetnosti Republike Srpske i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, dokumentacija o umjetnicima i umjetničkim pojavama nastalim na prostoru Republike Srpske od druge polovine XX vijeka do danas, dokumentaciju Jesenjih salona i dokumentacija koja se odnosi na likovni život u Banjoj Luci od 1971. godine od danas.

Muzej posjeduje obimnu hemeroteku, koja je raspoređena po predmetnim odrednicama i dosijeima umjetnika. Pored informacija o izložbama, predavanjima, likovnim kritikama i institucijama, arhiva sakuplja i obrađuje bibliografske jedinice koje se odnose na vizuelne umjetnike koji žive ili su živjeli na području Republike Srpske.

U sastavu Odjeljenja dokumentacije nalazi se i interna specijalizovana biblioteka sa preko 6000 jedinica, koja obuhvata knjige, kataloge i periodiku koja se tiče moderne i savremene umjetnosti. Kao posebna cjelina u sklopu biblioteke vodi se i donacija Gete instituta iz Sarajeva (630 knjiga koje se odnose na umjetnost Kine, Japana, Indije i Afrike), donacija umjetnika Radovana Kragulja (325 knjiga i kataloga) i Fuada Balića (288 knjiga i kataloga).

Biblioteka prvenstveno zadovoljava potrebe članova matične ustanove u istraživačkom radu, a pristup informacijama omogućen je i korisnicima koji su zainteresovani za istraživanje savremene umjetnosti.

Ovakve posjete moguće je unaprijed zakazati svakog radnog dana od 9 do 15 časova, na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili poziv na broj 051-215-367.