Muzej savremene umjetnosti<br />Republike Srpske

Muzej savremene umjetnosti
Republike Srpske

 

U susret predstojećim praznicima u Galeriji Plus - Izložbeno prodajnom salonu Muzeja savremene umjetnosti RS od 6. decembra otvorena je novogodišnja prodajna izložba.

 

Na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske  od 21. septembra u  okviru Dana evropske baštine i u povodu Međunarodnog dana mira postavljena je instalacija američke umjetnice bosanskohercegovačkog porijekla Edine Selesković pod nazivom „Misli Sloboda: Između danas i sutra“ (Think Freedom: Between Today and Tomorrow) realizovane uz podršku Američke ambasade u BiH.

 

Galerija PLUS naziv je novog izložbeno – prodajnog salona Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koji јe zvanično otvoren 25. avgusta 2016. godine  prodajnom izložbom domaćih umjetnika sa kojima je MSURS već sarađivao i čiji su radovi bili zastupljeni u ranijem prodajnom salonu.

 

Pogledajte sjajne fotografije i atmosferu za pamćenje sa Evropske Noći muzeja u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, koju je zabilježio naš fotograf Nemanja Mićević.

 

U subotu 21. maja u okviru manifestacije Evropska Noć muzeja u MSU RS dodijeljene su nagrade pobjednicima likovnog konkursa na temu svemirskih istraživanja pod nazivom „Kako izgleda vaša budućnost?“.

 

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u subotu 21. maja obilježava Evropsku Noć muzeja. Obilježavanje ove internacionalne manifestacije vezuje se za Međunarodni dan muzeja (18. maj), koji je ustanovljen 1977. godine od strane ICOM-a i svake godine fokusiran na različitu muzejsku temu.

 

Povodom obilježavanja 22. aprila - Dana grada Banja Luka, Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske je na svečanoj akademiji 22. aprila 2016. godine uručena nagrada - "Plaketa grada Banja Luka" za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umjetnosti.

 

Gošća MSURS je bila ing. Nagin Cox iz Svemirske agencije NASA i istaknuti član operativnog tima za međuplanetarno istraživanje.

 

Tokom postavke izložbe „Nova religija“ britanskog umjetnika Damiena Hirsta, koju Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske organizuje u saradnji sa British Councilom i galerijom Paul Stolper, organizovan je edukativni kurs za muzejske profesionalce 14. i 15. marta.

 

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, British Council i Paul Stolper Gallery sa velikim zadovoljstvom najavljuju otvaranje izložbe „Nova religija” britanskog umjetnika Damiena Hirsta u Muzeju 17. marta 2016. godine. Riječ je o jednom od najuticajnijih, najinovativnijih i najuspješnijih svjetskih umjetnika, koji je dobitnik prestižne Turnerove nagrade.

 

U sklopu konkursa za Zvono Award 2016 – nagrade za mlade umjetnike/ce iz BiH do 35. godina starosti – Sarajevo Centar za Savremenu Umjetnost SCCA u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske organizuje informativno veče u utorak 1. marta u 19:00 časova.

 

Stručno vođenje kroz postavku izložbe „Contemporary Thesaurus“ u srijedu 24. februara u 19,00 časova održaće kustoskinja izložbe Žana Vukičević.

 

Publikacija „Prostor, oblik, dodir“ katalog je istoimene izložbe u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, koja je prilagođena za slijepa i slabovida lica. Prateći savremene muzeološke standarde i profesionalne izazove, realizacija ove autorske izložbe MSURS bila je jedan od produkcijski do sada najzahtjevnijih projekata.