Muzej savremene umjetnosti<br />Republike Srpske

Muzej savremene umjetnosti
Republike Srpske

 

U  subotu 20. maja 2017. godine Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske obilježio je dvanestu po redu Evropsku Noć muzeja.

Evropska Noć muzeja se organizuje  od 2005. godine pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i UNESCO-a, a vezana je za Međunarodni dan muzeja (18. maj), koji je ustanovljen od strane ICOM-a i svake godine fokusiran na različitu muzejsku temu. Ovogodišnja teme Međunarodnog dana muzeja je „Muzeji i sporne istorije: govoriti neizrecivo u muzejima“, koja između ostalog naglašava značaj doprinosa muzeja savremenom društvu.

I ovogodišnju Noć muzeja u realizaciji MSU RS prepoznalo je i Specijalno predstavništvo Evropske unije u BiH, koje nam je pružilo podršku u realizaciji. Uspješna saradnja započeta prije dvije godine sa kompanijom M:tel nastavljena je i kroz ovogodišnje aktivnosti,  a značajnu podršku pružila  nam je i kompanija Molson Coors zastupnik Staropramen piva.

Program dvanaeste Evropske Noći muzeja u MSU RS je započeo izložbom“ TEME I IDEJE MODERNOG: Srpsko slikarstvo 1900–1941“ koja je realizovana u  saradnji sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada, Riječ je o stalnoj postavci Galerije Matice srpske, koja podrazumijeva više od 60 radova: ulja na platnu, crteža, skulptura i grafika umjetnika  poput Save Šumanovića, Jovana Bijelića,, Danice Jovanović, Petra Dobrovića, Milana Konjevića ,Sretena Stojanovića, Zore Petrović i dr. Muzički dio manifestacije obilježio je koncer Džez poezi kabarea koji su izveli svojevrsan muzički performans nastao spajanjem vrhunskog banjalučkog džez kvarteta „Kombine Quartet“ i poezijom dva mlada banjalučka pjesnika Nebojše Kuruzovića i Saše Berendike, a vizuelno upotpunjen i fotografijama Drage Vejnović, Janje Bijelić i Vanje Milošević . Nakon koncerta publika je imala priliku pratiti i nastup INEX CIRKUS TEATRA iz Beograda, koji su nastupali u tri odvojena segmenta/performansa u, i ispred Muzeja. Kraj programa obilježio je nastup banjalučkog dj dvojca FlatFunk, Aleksandra Matića i Slaviše Marjanca, koji su na regionalnoh klupskoj sceni aktivni još od 2002 godine.