Muzej savremene umjetnosti<br />Republike Srpske

Muzej savremene umjetnosti
Republike Srpske

 

Riječ je retrospektivnoj izložbi koja pruža uvid u stvaralaštvo Petra Lubarde od perioda između dva svjetska rata pa do kraja njegovog života.

 

Izložba je koncipirana kao sinteza dva različita umjetnička izraza autora koji paralelno djeluju na savremenoj sceni Republike Srpske tokom posljednje decenije i donosi jedan od mogućih uvida u pozicije savremene slikarske prakse na ovom prostoru.

 

Izložba Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i „Nova granica“ kulture nastala je povodom 100 godina od rođenja Džona F. Kenedija (1917 – 1963).

 

Ovom gostujućom izložbom Muzej savremene umjetnosti RS započinje saradnju sa Narodnim muzejom Crne Gore, a u cilju razvijanja dalje međusobne razmjene i svih vidova profesionalne saradnje, osmišljavanja različitih projekata, te zajedničkih apliciranja u okviru evropskih fondova u oblasti kulture.

 

Britanski likovni umjetnik Grayson Perry (rođen 1960.) kroz tradicionalne medije tapiserije, keramike i gravure istražuje svoju fascinaciju savremenim društvenim pitanjima i često provokativne teme religije, pola, roda, politike, klase i identiteta.

 

U okviru svoje prve samostalne izložbe u Banjaluci u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske vajar Radoš Antonijević će se predstaviti sa više prostornih objekata i instalacija.

 

Riječ je o specijalizovanoj izložbi za slijepe i slabovide osobe, koja obuhvata grafike, slike i skulpture iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i posvećena je umjetničkoj grupi „Prostor – Oblik“, osnovanoj 1975. godine, koja je sedamdesetih godina XX vijeka uvela apstrakciju u bosanskohercegovačku umjetnost.

 

Povodom obilježavanja 22. aprila Dana grada Banjaluke u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske otvorena je izložba Teme i ideje: Srpsko slikarstvo 1900–1941 u saradnji sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada. Stalna postavka srpske umjetnosti XX vijeka Galerije Matice srpske ukazuje na ideje modernosti u srpskoj umjetnosti prve četiri decenije XX vijeka, kao i na njihovu vezu sa istorijskim, političkim i društvenim prilikama u kojima je nastala.

 

Ovo je najnoviji projekat Mladena Miljanovića koji predstavlja seriju radova nastalih u posljednje tri godine, a na izložbi u Banjaluci biće premijerno prikazano 12 radova podijeljenih u dvije cjeline.